Khenpo Tenpa Yungdrung

Khenpo Tenpa Yungdrung Rinpocse Dhorpatanban született, egy nagyon elszigetelt részén Nyugat-Nepálnak. Tizenegy éves korában csatlakozott a többi szerzeteshez Tashi Gegye Ling-be, a helyi kolostorba. Miután elvégezte a bevezető tanulmányait a bön szertartás szövegekről és a tibeti kalligráfiáról, Dolanjiba költözött, Indiába, hogy további tanulmányokat folytasson a Menri Kolostor Dialektika iskolájában.

A következő tizenhárom évben Khenpo Tenpa Yungdung Rinpocse tanulmányozta a szútra, a tantra és a dzogcsen teljes filozófiai rendszerét a bön hagyományban, szintúgy az álltalános tibeti tudományokat, mint a tibeti nyelvtan, költészet, fekete és fehér asztrológia, szanszkrit nyelvtan, szakrális geometria vagy művészet, és az álltalános tibeti gyógyászat.

1994-ben, miután sikeresen letette vizsgáit és elnyerte a gese-címet, Khenpo Tenpa Yungdrung Rinpocse Nepálba, Kathmanduba ment, hogy folytassa tantra és dzogcsen tanulmányait Yongdzin Tenzin Namdak Rinpocse irányítása alatt, a Triten Norbutse Kolostorban.

1996-ban Őszentsége Menri Tridzin Rinpocse és Yongdzin Rinpocse kijelölte Tenpa Yungdrung Rinpocsét a Triten Norbutse Kolostor pönlopjának (fő tanító), a Yungdrung Bon Academy of Higher Studies vezetőjének.

2001-ben Őszentsége Menri Trizin Rinpocse  és Őeminenciája Yongdzin Tenzin Namdak Rinpocse kijelölte Tenpa Yungdrung Rinpocsét a kolostor khenpojának (apát).

Khenpo Rinpocse tanít szerte Európában, Amerikában és Mexikóban.

Apátként ő a felelős, mind a Triten Norbutse Kolostorért Nepában, mind Shenten Dargye Ling elvonulóközpontért Franciaországban.

Tanításokat és előadásokat tart a Bön tradícióról. 2008-ban megszervezett egy szimpóziumot a Bön hagyományról Shenten Dargye Ling-ben, ahová meghívott számos nyugati tudóst és gesét, hogy bemutassák kutatásaikat ezen a nemzetközi találkozón. Nyolc év szünet után, 2016-ban ismét megrendezésre került egy nemzetközi bön konferencia, szintén Khenpo Rinpocse jóvoltából és ismét Shenten Dargye Ling adott otthont az eseménynek.

2005-ben látogatott először Magyarországra, ahol belekezdett a Gyalwa Csaktri tanítássorozatba és megadta a kezdő lökést a magyar szanga megalakulásához. 2006-ban ismét ide látogatott és folytatta a megkezdett ciklust, amit később Nagyváradon felyezett be.

/Forrás: www.shenten.org; Fordította: Bertók Kata /