geshe_samten-400x297

Geshe Samten Tsukphü 1975-ben született Khjungpo-ban, Kelet-Tibetben. Nagyapja híres thanka-festő és gyakorló volt, és anyai részről is vannak jól ismert thanka-festők, köztük Yongdzin Tenzin Namdak Rinpoche unokabátyja, Yangpel.

Édesapja tanította meg olvasni és írni, és a mindennapi imákat recitálni.

1986-ban, amikor Yongdzin Rinpoche a szökése óta először Tibetbe látogatott, a Tengchen, Yogdzin Rinpoche anyakolostora épp újjáépült. Geshe Samten Tsukphud letette az alapfogadalmakat és szerzetes lett a Tengchen-ben. Megtanulta a szertartásokat, a szertartási hangszereket, recitálást, a kolostori szabályokat, és a Kalung Gyamtso-t (bka’ lung rgya mtsho) gyakorolta, a Shardza Rinpoche által írt Előkészítő Gyakorlatokat (Ngöndro).

Három év tanulás után csatlakozott a Tsedrug és a Lungkar kolostorokhoz, hogy filozófiát tanuljon Drangsong Yungdrung-tól, aki Yongdzin Rinpoche első és legidősebb tanítványa volt a Menri Kolostorban, Indiában, Dolanji-ban.

Mire 1992-ben Yongdzin Rinpoche újra Tibetbe utazott, a tanulók befejezték Szútra tanulmányaikat, és készen álltak, hogy letegyék a fogadalmak legmagasabb szintjét és Drangszonggá, vagyis teljesen felszentelt szerzetessé váljanak. A Tengchen-be visszatérvén Geshe-lának lehetősége volt tanulni Yongdzin Rinpochétől a Bön Kilenc Ösvényét. Majd tíz másik szerzetessel együtt a Triten Norbutse Kolostorba, Kathmanduba utazott.

Yongdzin Rinpoche tanácsára elutaztak a Menri Kolostorba, ahol filozófiát tanultak és részesültek Őszentsége 33. Menri Trizin, a Menri apátjának áldásában. Miután visszatért a Triten Norbutse Kolostorba, Geshe-la ismét Szútrát, Tantrát és Dzogcsent tanult, és kilenc év tanulás után elérte a Geshe fokozatot, ugyanabban az évben, amikor elkezdte tanítani a fiatalabb szerzeteseket.

Megtanult gépelni, amikor Nagano professzor kiadta a Tengyur Karchag-ot és a Mandalák Könyvét a Triten Norbutse szerzeteseinek segítségével. Ezután Geshe-la, más gesékkel együtt a Triten Norbutséből, kiadta tibetiül Yongdzin Rinpoche minden írását, és a legfontosabb Dzogcsen és Tantra szövegeket is, új kiadásban, a Triten Norbutse könyvtára számára.


/Forrás: http://www.shenten.org/index.php?option=com_content&view=article&id=120&Itemid=125&lang=en/

Fordította: Szecskó Zsolt