dscn8734

Az eredeti Triten Norbutse Kolostor

A Triten Norbutse kolostort Sen Nyima Gyalcen alapította a 14. században a Közép-Tibetben található Cang-ban. Sen Nyima Gyalcen a Sen vonal nagpaja volt, és különösen a tantrikus erőiről volt ismert, valamint a Magyü, azaz Anya Tantra kapcsán írt kommentárszövegéről. A kolostor sok évszázadon keresztül élte virágkorát, köszönhetően a számos bön falu közösségének, melyek nagylelkűen támogatták működését. A kolostor különösen fontos helye volt a Magyü és Vörös Mule Szipe Gyalmo védelmező  tanítások tanulmányozásának és gyakorlásának. A kolostort a kínai kulturális forradalom alatt teljesen elpusztították.

img_0070_588_441_100

A modern Triten Norbutse Kolostor

A modern Triten Norbutse kolostor története Nepálban kezdődött 1977-ben, amikor Yongdzin Rinpocse az indiai Menri kolostorból a Katmandu melletti Swayambhuhoz utazott azzal a céllal, hogy helyet keressen egy új kolostornak, mely a Nepálban élő bönpo közösséget szolgálhatja.

Az új bön kolostor megalapításával három célja volt:

  1. a bön kultúra és vallás megőrzése Tibeten kívül,
  2. teljeskörű oktatást és gyakorlati ismereteket adó képzés indítása a Nepál szélső területein, Dolpoban és Mustangban élő bönpoknak; bár a környező területeken közel 20 bönpo kolostor működik, egyik sem tud ilyen képzést biztosítani.
  3. a kolostor a közösségi és vallási élet központjaként is szolgáljon a bönpo közösség számára.

A kolostor területe

Amikor Yongdzin Rinpocse először felkereste a leendő kolostor területét, még nem volt rendesen kiépített odavezető út a Ring Road-ról, és maga a földterület pedig, ami egy meredek hegy oldalában helyezkedett el, őserdő volt telenőve gazzal.

1987-ben Őeminenciája Yongdzin Lopön Tenzin Namdak Rinpocse megalapította a Triten Norbutse kolostort, mely a nagy Swayambhu sztúpával szemben foglal helyet egy hegyoldalon.

Az új Gonpa

1991-ben Yongdzin Rinpocse fegyülete alatt elkezdett felépülni az új Gonpa. Rinpocse butháni művészeket hívatott, hogy elkészítsék a nagy Tönpa Senrabot ábrázoló szobrot. A szobor elkészítésének költségét Marong Csödzse, egy Dolanjiban élő világi bönpo gyakorló és családja nagylelkű felajánlása fedezte. A másik két szobor Drenpa Namkhat (mely minden sziddha erejét jelképezi) és Nyame Serab Gyalcent (az eredeti Menri kolostor alapítóját) ábrázolja. Ezeket tibeti szobrászok készítették el két másik család, a Dolanjibeli Tenzin Ngodrup és Dzsamga családok, anyagi támogatásával. A belső díszítést és az védelmezők, Midü és Szipe Gyalmo képeit butáni művészek készítették, míg a 19 festett mandala, az 1000 buddha, az óriás Nampar Gyalwa és Serab Csamma (a bölcsesség istennője) kép, a három idő buddhái és Nyame Serab Gyalcen ábrázolásai, illetve minden más belső díszítés a Triten Norbutse kolostolban lakó szerzetesek munkája.

1992-ben egy óriás imamalom épült, a kathmandui Tenpa Rigdzin és családja felajánlásából, valamint számos új kötettel bővült a kolostori könyvtár, melyek közt megtalálhatóak Tibet fő hagyományainak szövegei, valamint sok idegen nyelvű könyv is. Ugyanebben az évben, Yongdzin Rinpocse Tibetbe tett látogatását követően számos olyan könnyvel érkezett vissza, melyeket Tibeten kívül már nem lehetett fellelni. Ezeket a könyveket Indiába vitte, hogy újra kiadják, így ezen könyvekkel is tovább gyarapította a kolostori könyvtárat, ahol többek közt a legelső másolatát helyezték el a Tibeten kívül a bön kánonnak, a Kangyurnak (bka’ ’gyur), ami 149 kötetből állt.

Szintén 1992-ben történt, hogy Geshe Nyima Wangyalt, aki Yongdzin Rinpocse tanítványaként tanult Dolanjiban és az elsők közt szerzett gese fokozatot, a Triten Norbutse kolostor apátjává szentelték fel.

A következő két évben a sötét elvonuló ház, a meditációs-elvonuló termek, valamint egy megnagyobbított konyha került megépítésre. 1994-ben hivatalosan is megalapították a Dialektikai iskolát és a Meditációs iskolát, majd 1995 novemberében hétnapos pudzsa keretében, Őszentsége Menri Trizin Rinpocse jelenlétében megtörtént a kolostor felavatása. A kolostor tanárainak házait 1995-ben kezdték építeni és 1996-ban átadták.

group-photo-of-monks-with-gonpa_588_441_1001996-ban egy fiatal, új lopönt választottak meg, Tenpa Yungdrung személyében, aki ettől kezdve a fiatal szerzeteseknek a logikát, a nyelvtant és a szútrikus ismereteket tanította. Ugyanekkor öt gese Dolanjiból, számos más tantárgyat is elkezdett tanítani.

1997 folyamán befejeződött egy 60 férőhelyes szerzetesi szállás kialakítása, valamint egy sztúpa is felépült, melyet Yungdrung Kuleg emlékére emeltek, aki 1996-ban hunyt el és a dhorpatani bönpo kolostor apátja volt.

Megépült továbbá Tönpa Senrab önéletrajzában leírt 120 féle sztúpa közül az egyik, az ún. szemkhar li li bang bang (gsas mkhar li li bang bang). Ez egy forgó fém sztúpa, ami 108 vajmécsest tart, melyet a 45 békés és a 80 haragos istenségnek (zhi khro) ajánlanak fel. Ez a sztúpa megtisztulást ad a közvetlen környezetének, valamit megtisztítja a holtak szellemeit, így azok magasabb fokú újraszületést érhetnek el.

A Triten Norbutse Kolostor oktatási programja:

  1. A Dialektikai iskola 13 éves elméleti oktatási programja (mkhas pa pan di ta yi lugs) a gese fokozatot célozza meg (PhD fokozatnak felel meg); ez tartalmazza a szútra, a tantra, a dzogchen tanulmányozását, a vitatkozás, a tibeti tudományok és művészetek elsajátítását, úgymint asztrológia, költészet, orvoslás, nyelvtan, valamint az ikonográfiát, azon belül a mandala festészetet és kalligráfiát. Továbbá vannak olyan tárgyakat is, mint vallási rituálék, művészetek és zene.
  1. A Meditációs képzési program (ku sa li’i lugs) középpontjában a dzogcsen, a Nagy Tökéletesség áll, ami a Tudat Természetén való meditálás rendszere. Ebben a programban átadásra kerül a 4 fő bön dzogcsen szövegciklus teljes tanítása.

Létrejött egy központi, tradicionális himalájai / tibeti orvosi központ is a kolostor mellett, ahol a betegek kezelése mellett az ősi bön gyógyítási módszerek tanítása is zajlik.

A kolostor folyamatosan gyűjti és archiválja az ősi szövegeket és képzőművészeti alkotásokat papír alapú, valamint elektronikus formában. Ezek hozzáférhetők a szerzetesek, a diákok és tudósok számára.

/Forrás: www.shenten.org; Fordította: Parádi Tímea/


További információ: www.triten.org