Menri Kolostor

Menri Kolostor

A Menri (Gyógyító Hegy) kolostor az észak-indiai Dolanji-ban, Himachal Pradesh állam Solan tartományában található. A korábban csendes, bár kulturálisan fontos központ mára már élénk oktatási és rituális életnek ad helyet. 1998-ig a Menri kolostor viszonylag egyszerű vályog- és kő épületekből állt, mára viszont a kolostor és környéke sokat fejlődött: új templomok, egy könyvtár, Bön Dialektikus Iskola, egészségügyi központ és női szerzetesi közösség is létesült. A kolostor jelenleg a bön kultúra és vallás adminisztratív és spirituális központja világviszonylatban.

Őszentsége Lungtok Tenpai Nyima Rinpocse a jelenlegi, a 33. Menri Trizin (a 33. tróntartója a Menri hagyománynak), akit egy rituális szertartás során választottak meg a Menri kolostor apátjának és a bön közösség spirituális vezetőjének.

Őszentsége, bár már több mint 80 éves, aktív szerepet vállal a bön élén: egy személyben ő a bönpo közösség és a Jungdrung Bön Kolostori Központ spirituális vezetője.  A folyón túl fekvő Redna Menling (Csodás Gyógyszerek Földje) női szerzetesi központ vezetői feladatát is ő látja el. A női szerzetesi központ az egyetlen olyan bön iskola Indiában, ahol lányok és nők 18 évig tanulhatnak, hogy a gesema fokozatot megszerezve a bönt tanítóivá válhassanak.

Emellett a Menri kolostor azérti is fontos, mert több mint 370 nepáli és tibeti gyermeket fogadott be alapvető oktatási és menedéknyújtási célzattal. A fiúk és lányok egy részét viszont a szüleik azért küldték a kolostorba, hogy az oktatási programot elvégezve szerzetesekké és szerzetesnőkké váljanak. Az összes gyermek az indiai kormány által működtetett iskolába, a Tibetiek Központi Iskolájába (Central School for Tibetans) jár, ami a völgyben fekszik a kolostor alatt. A 10 éves oktatási anyagban kiemelt szerepet kap a bön kultúra és hagyomány oktatása, mivel az oktatás az alapja a bön fennmaradásának.

/Fordította: Parádi Tímea/


egyéb források:

http://www.sherabchammaling.com/

http://www.bonfoundation.org/aboutbon.html

http://www.olmoling.org/contents/bon_bonpo

http://www.ligmincha.org/en/boen-buddhism/lineage-of-teachers/hh-lungtok-tenpai-nyima.html

Kép forrása: https://latentimagephoto.wordpress.com/tag/menri-monastery/