12644741_944857558895458_515355089328627408_n

Trulkhor tanka

A trulkhor (‘phrul ‘khor; szanszkritul jantra) gyakorlatok, a tibeti meditációs rendszerhez tartozó légzéssel és a tudat koncentrációjával egybekötött mozgásgyakorlatok.

Jelentése varázskör, de fordítható kőrkörös mozgásnak is. A varázslat, Khenpo Tenpa Yungdrung Rinpocse magyarázata alapján, egy nem megszokott hatásra utal, amit ezek a mozgások hoznak létre a gyakorló tapasztalásában. A hatások, amik e speciális mozgásgyakorlatok során megjelennek, főleg a tudat tisztaságának megjelenése, a meditációnk fejlődése, az érzelmi stabilitás elnyerése, de az egészségre gyakorolt jótékony hatása is bizonyított. Ezeken kívül számos egyéb csodás hatást is leírnak a gyökérszövegek.[1] A csatornák (rtsa) és a bennük mozgó energia szél (rlung) köti össze a tudatot és a fizikai testet, így ezek uralása és kiegyensúlyozása a spirituális gyakorlatunk támaszává válik.

Ezeket a gyakorlatokat mind a szerzetesek a kolostorokban, mind a barlangokba elvonult jógik használják a test betegségeinek, a mentális és energetikai akadályok feloldására.

Így ír róla Pöngyal Cenpo, egy korai mester:

“Kiegyensúlyozza a szelet a csatornákban, megtisztítva azokat, feloldja a csomókat. A négy elem kiegyensúlyozódik, és a test helyrejön. Ezen kívül a meditációd, vagyis a Rigpa világosabbá válik, és a normális szél elkülönül a Bölcsesség Széltől.”


[1] Alejandro Chaoul: Magical Movements(’phrul ’khor): Ancient Yogic Practices in the Bön Religion and Contemporary Medical Perspective