OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Senlha Ökar

Kedves Látogató!

Sok szeretettel üdvözlünk a Jungdrung Ten Gye Dü De – Magyarországi Bönpo Közösség honlapján!

Közösségünk egy vallási, kuturális egyesület, mely azért jött létre, hogy az ősi jungdrung bön hagyomány kultúráját és vallási hagyományát ápolja, megőrizze és az érdeklődők számára hozzáférhetővé tegye eredeti formájában Magyarországon.

Hagyományunk igen gazdag, bővelkedik mind a szútra, a tantra és a dzogcsen tanításokban, amik elvezetik az érző lényeket a valódi békéhez és boldogsághoz, vagy ahogy mi mondjuk, a teljes megvilágosodáshoz.

Itt engedd meg, hogy néhány mondatban bemutassam ennek az ősi hagyománynak a jelenét és közösségünk történetét, amelynek alapítójáról, hagyományáról, történetéről, felépítéséről és tanítási ciklusairól itt, a honlapon bővebben olvashatsz.

A hagyomány Tibeten kívül

Mikor 1959-ben, a kommunista Kína megszállta Tibetet a sok-sok menekülő tibeti közt szép számmal akadtak bönpok is. Egyikük Yongdzin Lopön Tenzin Namdak Rinpocse volt, kinek mérhetetlenül sokat köszönhetünk, azt is, hogy a jungdrung bön megmaradhatott eredeti formájában és virágzásnak indulhatott Tibeten kívül is.

Yungdrung Bôn tradition

Yongdzin Rinpocse nevéhez fűződik a Menri kolostort alapítása Dolanjiban, Indiában, a Triten Norbutse kolostor Kathmanduban, Nepálban, mely kolostorokban az újraindított hagyományos gese képzésnek köszönhetően évente átlag 15-20 képzett szerzetes végez. A gese fokozat a nyugati oktatási rendszer szerint a phd-nek feleltethető meg. Ezek a szerzetesek vizsgáik után vagy visszatérnek Tibetbe, hogy ott folytassák a hagyomány fenntartását, ápolják a helyi közösség szellemi életét, esetleg újraélesszék a hagyományt egy-egy régióban, vagy valahol a nyugati világban legyenek egy gyakorlóközösség, meditációs központ pillérei. Yongdzin Rinpocse megalapította Shenten Dargye Ling-et Franciaországban, ahol ezzel a nyugati tanítványok számára nyílt lehetőség a hagyományos módon megismerni a bön hagyomány meditációs technikáit, tudásának mélységes kincsestárát.

Lungtok Tenpai Nyima Rinpocse és Yongdzin Löpon Tenzin Namdak Rinpocse erőfeszítéseinek és odaadásának köszönhetően a bön virágzásnak indulhatott világszerte és egy japán felmérés szerint Tibetben jelenleg is 217 működő bön kolostor van.

Közösségünk története

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Khenpo Rinpocse

A magyarországi bön közösség alapításának gondolata valamikor 2005 őszén merült fel először, mikor Khenpo Tenpa Yungdrung Rinpocse, a Triten Norbutse kolostor apátja, első ízben látogatott Budapestre, a jungdrung bön hagyomány első képviselőjeként. 2006-ban ismét ide látogatott és folytatta a megkezdett ciklust, amit később Nagyváradon felyezett be, a romániai szangha vendéglátásában, akikkel közösségünk igen szoros kapcsolatot ápol.

Az egyesület megalapítása évekig csak terv maradt, miközben igyekeztünk inkább a gyakorlásra öszpontosítani úgy, hogy heti rendszerességgel közös gyakorlásokat szerveztünk, tanítókat hívtunk és a különböző bön tanításokra utaztunk, lettlégyen az a világ bármely részén. Szerencsés, jó karmánk úgy hozta, amint azt már fentebb említettük, hogy Yongdzin Rinpocse Franciaországban, egy csodálatos helyen, a Loire folyó völgyében megalapította Shenten Dargye Ling-et, egy nemzetközi jungdrung bön központot, ahol minden évben lehetősége van a nemzetközi szanghának Rinpocse tanításait hallgatni a legmagasabb nézetről és gyakorolni azt. Shenten több mint tíz éves fennállása alatt a magyar közösségből is sokan találkozhattak Yongdzin Rinpocséval és a jungdrung bön mélységes tanításaival, és ez lett számunkra az elsődleges forrás a tanítások eléréséhez.

Yungdrung Bôn tradition

Yongdzin Rinpocse

Így a fő inspirálója egy, a jungdrung bön hagyomány támogatására és megőrzésére alapítandó egyesület létrehozásának Yongdzin Rinpocse volt, aki tanításai és jó tanácsai mellett egy névvel és egy logóval is megajándékozta közösségünket, beemelve ezzel szangánkat a világszerte működő bön közösségek családjába. Küldetésünk tehát a Gyalwa Menriwa vonal előírásai, és Yongdzin Rinpocse útmutatásai szerint gyakorolni a bönt, támogatni az ezirányú tanulást, elérhetővé tenni azt az érdeklődők számára és szeretettel, együttérzéssel támogatni az érző lényéket, hogy elérjék a teljes és tökéletes megvilágosodást. Az egyesület 2016 márciusában lett bejegyezve.

Itt kell megemlítenünk Khenpo Gelek Jinpa, Yongdzin Rinpocse egy odaadó tanítványának a nevét, akinek támogatása és ösztönzése nélkül nem tarthatnánk ott, ahol most tartunk, hisz rengeteg segítséget kaptunk tőle az évek folyamán, mitöbb vállalta, hogy közösségünk alapítótagja is lesz. Khenpo Gelek Jinpa Rinpocse, 2011 óta többször járt már Budapesten és több fontos tanítást is adott. 2011-ben és 2013-ban az AC Bon, románai szanghával közös szervezésében először Phowa és trulkhor tanítást tartott, majd Álomjóga és további trulkhor tanítást is kaptunk tőle. Közösségünk kérésére 2015 februárjában, belekezdett a Gyalwa Csaktri tanításába, mely egy igen fontos dzogcsen kommentár szöveg a XIV. századból.

dscn4209

Khenpo Geshe Gelek Jinpa Rinpocse

Azóta évente kétszer jön el hozzánk és következetesen folytatja ennek az ősi meditációs útmutatónak a magyarázatát, de ugyanakkor nyitottan minden új érdeklődő számára, aki be szeretne kapcsolódni. Khenpo Gelek Jinpa közvetlen, vidám stílusa és tiszta magyarázata többeket magával ragadott és arra sarkallt, hogy gyakorlói legyenek a jungdrung bön hagyománynak.

2011-ben volt szerencsénk vendégül látni Menri Pönlop Trinley Nyima Rinpocsét is, a Menri Kolostor jelenlegi pönlopját (fő tanító), aki a Dzogcsen Szerdam értékes tanítását adta nekünk.

A jövőben is célunk tovább folytatni a jungdrung bön mestereinek a meghívását, hogy tanításaik nyomán elméjíthessük tudásunkat, illetve közös gyakorlásokat és programokat szervezni.

Közösségünk összes programja nyitott, így szerettel várunk minden érdeklődőt és meditálni vágyót!