Khenpo Gelek Jinpa

Khenpo Gelek Jinpa

Khenpo Gelek Jinpa 1967-ben született Kelet-Tibetben, Khamban. Családja földműveléssel és jaktartással foglalkozott. Miután 1986-ban Yongdzin Lopön Tenzin Namdak Rinpocse a falujába látogatott, Khenpo Gelek 19 évesen szerzetesnek állt. Thongdröl Ritrö kolostorban kezdte meg tanulmányait, ahol Bönying Rangdröl-től először meditációt és dzogcsent tanult. Késöbb egy évet tartózkodott a Tsedrug Gonpa-ban, majd 2 évet tanult filozófiát a neves tudóstól, Lopön Drangsong Yungdrung-tól a Lungkar Gompa-ban.

1992-ben Yongdzin Lopön Tenzin Namdak Rinpocse-val való második találkozás után, Khenpo Gelek eldöntötte, hogy folytatja tanulmányait és gese diplomát szerez. Ehhez viszont el kellett hagynia Tibetet. A Triten Norbutse kolostorban abban az évben erre nem volt még lehetősége, ezért Dolanji-ba, Indiába ment, ahol a Menri kolostorban, Őszentsége a 33. Menri Tridzin, Lungtok Tenpa’i Nyima Rinpocse keze alatt tanult. Következő évben, 1993-ban lehetőség nyílt, hogy a Triten Norbutse kolostorba folytassa gese tanulmányait Yongdzin Lopön Tenzin Namdak Rinpocse felügyelete mellett. Itt szerezte meg gese diplomáját 2001-ben.

Kétszer végezte el a száznapos tummo elvonulást. Első ízben mielőtt elhagyta Tibetet, másodjára 2001-ben Normandiában, Franciaországban, amikor laboratóriumi körülmények mellett, egy harvard-i kutató program keretei között a thummo hatásait vizsgálták rajta és más lámákon. 2003-tól 2005-ig Zsang zsung történelme és kultúrája után kutatott Dr. Ramble és egy Kalpa csoport közreműködésével. Ennek eredményeként született meg az “In search of Zhang Zhung” című dokumentumfilm és a “The Sacred Landscape and Pilgrimage in Tibet; in Search of the Lost Kingdom of Bön” című könyv.

2013-ban khenpová avatták, Shenten Dargye Ling apátjává.

Könyvei:

– “The Sacred Landscape and Pilgrimage in Tibet: In Search of the Lost Kingdom of Bön” – Geshe Gelek Jinpa, 2005

– “Heart Essence of the Khandro” – Yongdzin Lopön Tenzin Namdak Rinpocse és Geshe Gelek Jinpa, 2012

– “Bön in Nepal” – Geshe Gelek Jinpa, 2013

Filmjei:

– “In search of Zhang Zhung”, 2005

– “Secrets of Mustang: Treasure of Bön”, 2008


/Forrás: http://www.yungdrungbon.co.uk/GesheGelekJinpa.html; Fordította: Molnár Krisztián/