Khenpo Nyima Wangyal

Khenpo Nyima Wangyal Rinpocse 1961-ben született Nepálban, a pokharai tibeti menekült táborban. (Szülei 1959-ben menekültek el Tibetből a Himálaján keresztül.) A család 1962-ben elköltözött a nyugat-nepáli Dhaulagiri tartományba, Dhorpatanba, az ott alapított tibeti településre. Itt nőtt fel Nyima Wangyal a két testvérével (egy fiú és egy lány).

A tibeti betűket és az olvasást édesapjától tanulta. Nyolc éves volt, amikor édesapja eltávozott. Nevelését és hagyományos tibeti oktatását nagybátyja, Khenpo Khjungcün Dongrig Szönam Gyalcen Rinpocse vette át, akit az (Indiában, a száműzetésben) újraalapított Menri Kolostorból küldtek, hogy ő legyen a második apátja a dhorpatani bön kolostornak, melyet Khenpo Tenpa Yungdrung Rinpocse édesapja, Lama Cultrim Nyima Rinpocse alapított. Ez volt az első Bön kolostor a száműzetésben.

 

Khenpo Szönam Gyalcen Rinpocse olvasni, írni tanította, és imákra, szertartásokra. Nagyon komoly tanító volt, nagyon jó gyakorló, és annyira képzett a kalligráfiában, hogy gyakran bízták meg szövegek másolásával, úgy mint az Atri Előkészítő szöveg, a Zidzsi 12 kötete (Tonpa Senrab Miwo életrajza), a Gyalwa Csaktri, a Gyalsen Namthar 2 kötete (Yongdzin Lopön Tenzin Namdak Rinpocse kommentárjainak gyűjteménye) és számos szertartási szöveg. Mindegyiket Indiában, Új-Delhiben adták ki.

Sok bönpo mester töltött időt a dhorpatani kolostorban. A tibeti Menri Kolostorból a 32. apát, Serab Lodrö Rinpocse, Yongdzin Szangye Tenzin Rinpocse, Yongdzin Lopön Tenzin Namdak Rinpocse, és sok vezető láma a nepáli Dolpóból.

 

1976-ban, nagybátyja kérését követve, Nyima Wangyal először kapta meg a Dzogcsen Atri tanítás útmutatásait és szóbeli átadását (lung) Yongdzin Rinpocsétől. A nyár folyamán továbbá részesült a Matri Bumdrup beavatásban (wang) Yongdzin Rinpocsétől, a hét napos szertartás alatt, amit Khenpo Szönam Gyalcen Rinpocse készített elő a dhorpatani emberek számára.

 

1977-ben a nagybátyja elvitte Nyima Wangyalt a Menri Kolostorba, Dolanji-ba (Solan közelében), Észak-Indiába. Ott szerzetes lett és Yongdzin Rinpocséhez került, hogy tanításaiban részesüljön és hogy személyi asszisztensként szolgálja őt.

Nyima Wangyal 1995-ig Yongdzin Rinpocsével élt. Yongdzin Rinpocse a gyökérmestere és a fő spirituális tanítója. Általa lehetősége volt nagy bönpo mesterekkel találkozni Tibetből.

1978-ban Nyima Wangyal csatlakozott az újonnan megnyitott dialektikai iskolához a Menriben. Ugyanebben az évben édesanyja eltávozott Dhorpatanban, Nepálban.

 

1979-ben, a Menri Kolostorban, Nyima Wangyal megkapta a teljes Sardza Tasi Gyalcen Dzogcsen ciklus beavatását és más Dzogcsen beavatásokat is Drupwang Condü Rinpocsétől, aki a tibeti Khyungpo Ri Tse Druk Kolostor drupdra khenpója, a Sardza hagyomány vonaltartója, lévén az első Sardzi Gyalcab Dzsalüpa Lodrö Gyaco tanítványa.

 

1984-ben Nyima Wangyal megkapta a bön hagyomány jidamjainak összes beavatását (külső, belső, titkos) és átadását Őszentsége a 33. Menri Trizin, Lungtok Tenpé Nyima Rinpocsétől és Őeminenciája Yongdzin Lopön Tenzin Namdak Rinpocsétől.

 

1986-ban Nyima Wangyal befejezte bön tanulmányait a Menri Kolostorban, Őszentsége a 33. Menri Trizin, Őeminenciája Yongdzin Rinpocse és Gese Larampa Condü Gongphel irányítása alatt, és a bön filozófia és pszichológia több évnyi szisztematikus tanulmányozása után megkapta a gese fokozatot (mely egyenértékű a PhD-vel).

 

Az ezt követő év nyarán Yongdzin Rinpocse elutazott Tibetbe (első alkalommal a Kultúrális Forradalom óta), Gese Nyima Wangyallal és Gese Tenzin Wangyallal. Fő célja az édesanyja meglátogatása volt, és hogy tanácsokat adjon a bönpo lámáknak és szerzeteseknek, hogyan őrizzék meg és fejlesszék a Jungdrung Bön hagyományt. Meglátogatták a bönpo embereket Tibet három tartományában, U-Cangban, Khamban és Amdóban. Rinpocse tanításokat és beavatásokat adott.

Nyima Wangyal találkozott és kapcsolatba lépett nagy lámákkal, jógikkal és gyakorlókkal, akik túlélték a Kulturális Forradalmat.

 

A Luphuk Gön Kolostorban (Hor, Kham tartomány) Gese Nyima Wangyal sok ritka beavatásban részesült a nagy dzogcsen gyakorló Ragsi Togden Drime Jungdrung Rinpocsétől.

 

1986 őszén Yongdzin Rinpocse megalapította a Triten Norbutse Kolostort Nepálban, Kathmandu északi dombján. A kezdetekben csupán Rinpocse és Gese Nyima Wangyal élt ott. Akkoriban még nem volt dialektikai iskola és a nem voltak a bön tanulmányok kiterjedt napi előadásai és filozófiai viták sem Nepálban. Ez volt az első bön kolostor Kathmanduban.

 

1992-ben Yongdzin Rinpocse és Menri Trizin Rinpocse kiválasztották Gese Nyima Wangyalt a Triten Norbutse Kolostor első apátjának. Ő viselte gondját a szerzetesek mindennapi szükségleteinek. Ugyanebben az évben Yongdzin Rinpocse újra elutazott Tibetbe Khenpo Nyima Wangyallal. Sok bön kolostort látogattak meg, és Yongdzin Rinpocse számos tanítást, átadást és beavatást adott.

 

1995-ben Khenpo Nyima úgy döntött, elhagyja a kolostort és a kolostori szabályokat, hogy tibeti jógiként különböző országokban, helyzetekben és körülményekben élhessen. Úgy érezte, természetéből fakadóan, hogy ez egy jó módja lenne, hogy fejlessze a dzogcsen gyakorlását.

 

2001-ben nagy lehetőséget kapott: újra részesült az összes bön beavatásban gyökérmesterétől, Yongdzin Rinpocsétől, a Triten Norbutse Kolostorban. Ez nagyon jó volt Khenpo Nyima számára, hiszen ezáltal sokkal erősebb kapcsolatot tapasztalt meg a gyakorlásában a gyökérmesterével. Nagyon boldog volt, mert érezte az összes dzogcsen mester áldását.

 

2002-től újabb nagy lehetőség adatott meg neki, amikor tanításokban részesült Yongdzin Rinpocsétől a Dzogpacsenpo Zsangzsung Nyengyüről, a Dzogcsen Namkha Truldzöről, a Magyüről (Anya Tantra), stb.

 

2002-ben, Yongdzin Rinpocse tanácsát követve, Khenpo Nyima Wangyal különféle speciális bön védelmező amuletteket kezdett készíteni. Létrehozta Kathmanduban a Künthub Sungkhor Khang-ot, egy (a mai napig sikeresen működő) műhelyt, ahol feleségével és családjával együtt elkezdtek magas minőségű tradicionális amuletteket készíteni. A spirituális mantra amuletteket Tibetbe, Kínába, Nepálba, Indiába, Európába, Amerikába, Mexikóba, Kanadába, stb is küldik. Ezen tevékenység által Khenpo Nyima Wangyal megosztja spirituális tapasztalatait, segítve másokat az életükben és gyakorlásukban.

 

2013-ban Khenpo és családja Franciaországba költöztek, Párizs közelébe.

 

2013 óta a Shenten Dargye Ling (Blou, Franciaország) szervezésében Khenpo Nyima Wangyal Rinpocse meditációt kezdett tanítani rendszeresen Párizsban, gyakorlók egy csoportjának, esténként és hétvégente, és tanítani kezdett különböző más országokban is.


Köszönet Waltraud Benzingnek és Yungdrung Tenzinnek (Dominique Troulay) ezért az életrajzért.

Magyarra fordította: Szecskó Zsolt